LITAUERNE KOMMER

DANIJOJE ATIDARYTA PARODA „LIETUVIAI ATEINA 2014“

7md.lt

NR. 7 (1068), 2014-02-21

Danijos galerija Salling Skive vasario 22-ą dieną atidarė šešių Lietuvos menininkų parodą „Lietuviai ateina 2014“. Tai penkių tapytojų ir skulptoriaus žingsnis į Danijos kultūrinę erdvę pristatant ryškų, gyvastingą lietuvišką ekspresionizmą.  Parodą atidarė Lietuvos ambasadorius Danijoje Vytautas Pinkus ir garbės konsulas Peter Vinther Christensen.

„Šeši lietuviai menininkai savo kūryboje atspindi  gamtiškumą ir gyvastingumą, ieško senovės pagoniškos kultūros ženklų, jaučia, kad visi pasaulyje esame susiję  ir gyvename pagal Visatos dėsnius“ – sako  parodos kuratorius ir vienas autorių Saulius Dastikas.

Be jo, parodoje savo darbus pristato Romualdas Balinskas, Ina  Budrytė, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Mantas Maziliauskas ir skulptorius Martynas Gaubas.Šeši menininkai skiriasi savo menine išraiška, bet visų kūryba ekspresyvi su būdingomis ryškiomis spalvomis, energingais potėpiais, gamtos ir kultūros  temomis.

Paroda veikia iki balandžio 6 dienos.

Garsaus Lietuvoje tapytojo Romualdo Balinsko  (g.1959) paveikslai dažnai prislopinti, bet potėpiai ir spalvų derinimas ekspresyvus ir energingas . Paveikslų temas inspiruoja autobiografiniai motyvai, ištraukos iš dienoraščio, filosofiniai ir istoriniai mąstymai, religiniai potyriai. „Stengiuosi būti atviras viskam kas į mane kreipiasi“, – sako Romualdas Balinskas. Tapytojo darbus yra įsigiję keli Lietuvos meno muziejai, Lietuvos ir užsienio meno kolekcionieriai.

Tapytoja Ina Budrytė (g. 1957) įgijo monumentalistės specialybę freskos-mozaikos katedroje dailės akademijoje, bet anksti specialybę pakeitė į tapybą. Dailininkės stilius virto grynų spalvų ir supaprastintų formų vaizdinių kalba. Ji tapo  subjektus supaprastintomis linijomis, išgrynintomis formomis, švaria geltonos, mėlynos, oranžinės pilkos spalvos erdve su pilkais šešėliais. Motyvai atkeliauja iš  Inos Budrytės kasdienio gyvenimo persipynusio su fantazijomis.

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė (g. 1958) studijavo tekstilę, tačiau perėjo į tapybą Vilnius dailės akademijoje 1980 aisiais. Studijų neleido baigti komunistinė cenzūra dėl netinkamo elgesio. Tik atgavus Nepriklausomybę tapytoja apgynė diplominį darbą. Šiandien Elena  Balsiukaitė-Brazdžiūnienė yra pripažinta menininkė ir meno mokyklos vadovė. 1991–1992 ji viena pirmųjų dalyvavo grupinėje parodoje „kapitalistiniuose” Vakaruose, įskaitant Kopenhagą. Dailininkės darbus yra įsigiję Nacionalinis M.K. Čiurlionio meno muziejus, privatūs meno kolekcionieriai Lietuvoje ir užsienyje. Elenos Balsiukaitės-Brazdžiūnienės darbai audringi ir intensyvūs, ji derina figūratyvias ir abstrakčias formas.

34 metis Martynas Gaubas jauniausias parodos menininkas. Nepaisant jauno amžiaus, jis yra dalyvavęa parodose daugelyje Europos šalių ir Kinijoje. Martynas Gaubas pastoviai dalyvauja galerijos Salling parodose. Menininkas tapo ir dirba grafikos technika, bet pirmenybę teikia skulptūrai, yra sukūręs per 500 skulptūrų nuo 5 centimetrų iki 12 metrų. Skulptoriaus braižas ironiškas, vaizduojamos scenos kasdienėse situacijose ir intymiais momentais. 2013 metais Martynas Gaubas gavo valstybinę stipendiją menininkams, studijuoja skulptūros magistratūroje Vilniaus dailės akademijoje.

Antras jaunas parodos menininkas – Mantas Maziliauskas (g. 1977) – baigęs architektūros bakalauro ir tapybos magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje, dirba abejose srityse. Jo tapybos darbai charakterizuojami ribota palete – dažniausiai juodos, baltos ir pilkos spalvomis, storu dažų sluoksniu. Tapybos objektai gali būti abstraktūs, būdinga architektūrinė erdvė su figūratyviais elementais: kaukole, žvake, gyvūnu ar žmogumi.

Saulius Dastikas ( g. 1971) – ir parodos kuratorius – kaip ir kiti menininkai yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys, baigė Šiaulių universiteto dailė fakultetą. Jo darbai apibūdinami kaip emocionalūs, ekspresyvūs, aukštos spalvinės kultūros. Paveikslų inspiracija dažnai tampa gamtovaizdžio motyvas, kuris dailininko darbuose virsta savarankiška abstrahuota ir koncentruota plastine struktūra. Saulius Dastikas jungia tradicines tapybos technikas su šiuolaikinėmis strategijomis. Jam būdinga eksperimentai, pastovus naujų interpretacijų ieškojimas norint išgauti norimą rezultatą. Derindamas vaizdingą ekspresionizmą su eksperimentine tapyba Saulius Dastikas kuria kontroliuojamo atsitiktinumo būdu.